Aurio Hoiva Oy:n kotisairaala tuo sairaalapalvelut suoraan kotiin

Kuva ja teksti: Outi Sirviö

Sairaanhoitaja Markus Olkkonen, ensihoitaja Arttu Kumpulainen, vastaava sairaanhoitaja Maren Olkkonen sekä yleislääketieteen erikoislääkäri Risto Järvinen kertovat, että Aurio Hoiva Oy:n kotisairaala tuo sairaalatasoisen palvelun suoraan kotiin.

Aurio Hoiva Oy:n toiminta laajenee käsittämään myös kotisairaalahoidon.

— Olemme toteuttaneet tähän asti kotisairaanhoitoa, jatkossa tarjoamme myös kotisairaalahoitoa, kertoo Aurio Hoiva Oy:n vastaava sairaanhoitaja Maren Olkkonen.
Kotisairaalahoito on asiakkaan kotona annettavaa, ympärivuorokautista lääkärijohtoista sairaanhoitoa, josta huolehtii kotisairaalan henkilökunta. Kotisairaalan päämääränä on edistää ja ylläpitää asiakkaan terveyttä sekä antaa kotona sairaalatasoista hoitoa ja ohjausta.
—Kotisairaala on sairaalahoidon vaihtoehto sellaisille potilaille, joiden sairaalan lääkäri on katsonut pärjäävän kotona, ja he itse sitä myös haluavat, sairaanhoitaja Markus Olkkonen kertoo.
Kotisairaalapalvelua ei ole mahdollista toteuttaa ilman vastuulääkäriä.
— Yleislääketieteen erikoislääkäri Risto Järvinen toimii lääkärinämme ja mahdollistaa laadukkaan kotisairaalahoidon tarjoamisen, Maren Olkkonen kertoo.
Kotisairaalassa hoidetaan muun muassa erilaisia tulehduksia, annetaan suonensisäisiä neste-, lääke- ja ravintohoitoja. Lisäksi saattohoitopotilaat voidaan hoitaa kotisairaalan kautta.
Nykyään sairaaloista kotiutetaan nopeasti leikkaushoitojen jälkeen, jolloin haavahoidot tai fysioterapia voidaan hoitaa kotisairaalan kautta.
—Kotisairaalan asiakaskunnan ikä vaihtelee nuorista ikäihmisiin, tietää ensihoitaja Arttu Kumpulainen, joka konsultoi Aurio Hoiva Oy:n henkilökuntaa kotisairaalan käytännöistä.
—Kotisairaala perustuu aina asiakkaan vapaaehtoisuuteen ja asiakkaalta otetaan suostumus siirtymisestä kotisairaalaan, Olkkoset kertovat.

Samanlaista hoitoa kuin sairaalassa

Aurio Hoiva Oy:n ammattitaitoiset sairaanhoitajat työskentelevät yhdessä vastuulääkäri Järvisen kanssa kotisairaalassa.
—Kotisairaala on inhimillinen vaihtoehto sairaalahoidolle, Markus Olkkonen kertoo.
Lääkäri Risto Järvisen mukaan on tutkittu, että sairaalassa olevan potilaan yleiskunto voi romahtaa jo kahdessa viikossa. Potilas laitostuu herkästi.
Kotisairaalassa asiakkaan olo saattaa kohentua jo tutun ilmapiirin vaikutuksesta. Kotisairaalan hoito on laadukasta hoitoa, kuten se olisi sairaalassakin.
—Laatu on erittäin tärkeää, ja siitä pitävät huolen ammattitaitoiset lähihoitajat ja sairaanhoitajat, Kumpulainen toteaa.
Aurio Hoivassa joulukuussa 2015 työt aloittanut sairaanhoitaja Greta Lasilalla on muun muassa pitkä kokemus työskentelystä Lahden sairaalan kotiutusyksikössä.

Asiakkaiden tarpeet ovat kasvaneet

Aurio Hoiva Oy:llä on vahva osaamistausta kotihoidosta.
—Yrityksen perustamisesta lähtien on pidetty tärkeänä asiakkaan hoidollinen kokonaisuus, Maren Olkkonen sanoo.
Asiakkailla on useita lääkinnällisiä ja muita tarpeita, jotka vaativat lääkäriä, jotta pärjääminen kotona onnistuu.
—Kotisairaala vastaa näihin tarpeisiin kotihoitoa tehostetummin, joten kotisairaalalupien hankkiminen oli meille luonteva seuraava askel, Maren Olkkonen kertoo.
Kotisairaalalupia on yksityisillä palveluntuottajilla Maren Olkkosen mukaan vielä vähän, mutta trendi on muuttumassa.
—Pelko siitä, ettei yksityisen palveluntuottajan antama kotisairaalahoito ole hyvää, on turha. Yksityisen antamassa palvelussa näkyy joustavuus, yksilöllisyys, nopeus ja laatu.
Aurio Hoiva Oy tarjoaa kotisairaalahoitoa palvelupakettina, johon voi halutessaan lisätä kotihoitopalvelun.